About Us

De wereld houdt van chocolade. Chocoladeorganisaties meten de hoeveelheid cacaobonen die ze vermalen en hebben vastgesteld dat mensen elk jaar ongeveer drie miljard pond van het spul verslinden. De meeste chocolade wordt in koele omgevingen gegeten; in de oerwouden is het te warm om zelfs maar te denken aan het sterk en nieuw houden van chocolade.

Maar onverwachts begint de chocolade in de oerwouden. Chocolade wordt geproduceerd met behulp van de gemalen bonen (ook wel zaden genoemd) van de cacaoboom, die zich vult in plaatsen als Brazilië, Ghana en Nigeria. Een cacaoboom blijft ongeveer 7,5 meter hoog als hij volledig is ontwikkeld en heeft kleine bloesems tussen zijn lange bladeren. Het opbergcompartiment en de takken stevig vasthoudend zijn eenheden, elk geladen met 20 tot 40 amandelvormige bonen. (Als je op enig moment pure financiële chocolade hebt gehad, realiseer je je dat de smaak buitengewoon hard is. Het woord cacao komt inderdaad van twee Maya-Indiase woorden die ‘onaangenaam sap’ betekenen. Evenzo komt het woord chocolade van de Maya-woorden voor “bijtend water”. Tegenwoordig noemen Engels sprekende mensen cacaobonen “cacaobonen” in het licht van het feit dat vele jaren daarvoor en de Engelse chocoladevervoerder “cacao” ten onrechte als “cacao” heeft gespeld.)

Individuen klieven de kisten met lange messen van de bomen, snijden ze open en scheppen de bonen eruit. Bonen worden verzameld, bedekt met jute of bladeren en mogen een week of langer rijpen. Op dat moment worden ze blootgelegd en gedroogd in de zon of onder warmtelampen en worden ze eindelijk naar chocoladefabrieken gestuurd (bijvoorbeeld de Hershey-fabriek in Hershey, Pennsylvania, waar de hele stad naar sudderende chocolade ruikt en de straatverlichting worden gevormd als lekkernijen).

Bij de plant worden de bonen geroosterd en gepeld. Een boon is ongeveer 54% zoveel cacaomargarine. Op het moment dat bonen worden gemalen, lekt de cacaopasta eruit. De vloeibare mix van cacaomargarine en stukjes cacaoboon wordt chocoladealcohol genoemd.
Het verwarmen van chocolade is in wezen sterke, gekoelde blokjes chocoladealcohol. Cacaopoeder wordt gemaakt door een deel van de cacaopasta te verwijderen en uit te persen en te granuleren wat er nog over is. Melkchocolade, de doordachte die in de meeste snoepjes wordt aangetroffen, is gemaakt van chocoladealcohol, extra cacaomargarine, melkpoeder en suiker, met vanille toegevoegd voor de smaak. Saaie chocolade, vaak bekend als zoet of halfzoet, heeft alles behalve melk. Witte chocolade is eigenlijk geen chocolade. Witte chocolade bevat cacaopasta en suiker, maar geen vermalen stukjes cacaobonen. Het heeft dus al het vet, hoe weinig ook, of de chocoladesmaak. De manier waarop witte chocolade geen vaste cacaobestanddelen bevat, betekent dat er nog iets anders ontbreekt: cafeïne. Een ons donkere chocolade kan wel 35 mg bevatten. (Een mok van vijf ons espresso heeft meer dan 100 mg).

Het eten van een dikke reep donkere chocolade kan een vergelijkbare onstabiele neiging creëren als een espresso. Het eten van een grote reep witte chocolade zal je in ieder geval waarschijnlijk gewoon loom maken.

Back to top