Wat zijn de beste eigenschappen van een burn-out coach? Een aantal competenties die je echt moet beheersen!

Wat zijn de beste eigenschappen van een burn-out coach? Een aantal competenties die je echt moet beheersen!

Een van de meest voorkomende gespreksonderwerpen met klanten en collega’s die burn-out coachen, draait tegenwoordig om burn-out. Interessant genoeg treft burn-out zowel organisaties en bedrijven als individuen. Het is dan ook niet zo gek dat er een enorme opkomst is in het aantal verschillende soorten burn out coach in Nederland.

  1. Burn-out is een toestand of aandoening waarbij men vermoeidheid, uitputting of frustratie ervaart als gevolg van een intense focus op of aandacht voor een doel, een oorzaak, een levensstijl of een relatie die niet de verwachte beloning oplevert.
  2. Met andere woorden, er is een burn-outformule: verwachtingen gedeeld door een realiteit die niet aan je verwachtingen voldoet, ongeacht de inspanning die je levert, is gelijk aan burn-out. Er is geen directe correlatie of relatie tussen hard werken en burn-out.
  3. Er is echter een directe correlatie of relatie tussen hard werken dat weinig of geen beloning oplevert, en burn-out. In feite werken veel mensen echt tot uitputting en krijgen ze erkenning, erkenning en beloning. Voor deze mensen is burn-out geen onderdeel van de vergelijking.

Ervaar ik een burn-out?

Burn-out is een langzame verbranding. Burn-out is geen gebeurtenis; het is een proces. Burn-out is vergelijkbaar met erosie. Op een dag zie je een enorm rotsblok onder de waterval. Op een dag kom je terug en het is de helft van de oorspronkelijke grootte. Op een dag is het een kleine steen geworden; dan een kiezelsteen. Burn-out is een verraderlijke en verderfelijke interne erosie.

Vroege symptomen van burn-out zijn onder meer een diep gevoel van vermoeidheid, vermoeidheid of uitputting dat zich lijkt uit te breiden van het oppervlak van uw huid, door de weefsels, ligamenten, spieren en diep in uw botten en in de cellen van uw lichaam . Emotioneel heb je het gevoel dat je aan het einde van je emotionele touw bent of bijna. Psychisch leef je in een rijk van negativiteit – je ervaart een gevoel van angst, hulpeloosheid, hopeloosheid, negativiteit, cynisme of frustratie. Relaties binnen en buiten het werk lijden eronder. Ze worden vermoeiend; ze zijn niet langer leuk en plezierig. Werk zelf wordt een inspanning. Concentratie is een uitdaging. Gefocust blijven is een enorme uitdaging. Je voelt en raakt onthecht, misschien zelfs onthecht van je werk en van de mensen in je leven. Bron: Coachregio

  • In het extreme manifesteert burn-out zich als een “onverschilligheid” over het leven in het algemeen, over het werk, het gezinsleven…. In het uiterste geval kan men niet eens de energie van woede, wrok of frustratie opbrengen; er is geen energie, punt uit. Geen gevoel op welk niveau dan ook (mentaal, emotioneel, fysiek, psychologisch of spiritueel). Gewoon een gevoelloosheid. Uitputting. Het leven zelf. wordt een enorme inspanning.
  • Vreemd genoeg treft burn-out mensen die zich ooit levend, enthousiast, opgewonden, energiek, sappig, gepassioneerd en wonderbaarlijk nieuwsgierig naar het leven en het leven voelden. Het resultaat is dat hun intentie, passie en inspanning om onbereikbare doelen te bereiken hen in het proces vernietigde.

Organisaties als oorzaak van burn-out

Al te vaak denken individuen dat zij de enige oorzaak zijn van hun burn-out. Ze hebben het gevoel dat ze op de een of andere manier schuldig zijn omdat ze niet in staat zijn om een balans tussen werk en privéleven te bereiken, of harmonie in de manier waarop ze leven, of hun onvermogen om te plannen, organiseren, prioriteiten stellen, plannen en uitvoeren, of hun inspanningen om een 10 te zijn op een schaal van 1-10, in alles wat ze doen, of omdat ze werken voor een manager wiens verwachtingen buitengewoon hoog en veeleisend zijn. Soms kunnen mensen hun eigen ergste vijand zijn en de oorzaak van hun eigen burn-out. Maar niet altijd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top